naar museumhetvalkhof.nl
Bestel tickets

Ontdek

  1. Ontdek

"Het maakt het natuurlijk heel bijzonder, dat we aan de hand van het gebedenboek, ook haar leven hebben kunnen reconstrueren en die sfeer van die tijd kunnen oproepen."

- Yvette Driever, Conservator Museum Het Valkhof

Wie was Maria van Gelre?

Maria van Gelre is een intelligente en sterke vrouw die laat zien hoe belangrijk de rol van vrouwen in de late middeleeuwen was. Als je ziet hoe rijk en hoe bijzonder de inhoud is van haar gebedenboek, dan zie je eigenlijk meteen al dat moet een hele bijzondere en krachtige vrouw zijn geweest.

Ontdek  hier

Maria's gebedenboek

Het gebedenboek dat zij liet maken, is van onschatbare waarde voor de Nederlandse kunstgeschiedenis. Het is het meest complete gebedenboek uit die tijd en staat vol met schitterende miniaturen die beïnvloed zijn door het werk van de gebroeders Van Lymborch.

Ontdek hier

Het onderzoek

Een multidisciplinair team van 10 tot 15 onderzoekers heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar Maria van Gelre en haar gebedenboek.  Bij aanvang van het project was er nauwelijks iets bekend over de hertogin. Ook de decoratie van haar gebedenboek riep allerlei vragen op. Door het kunsthistorisch en materiaaltechnisch onderzoek zijn er een hoop vragen beantwoord. 

Ontdek hier

Topstukken tijdens tentoonstelling

De tentoonstelling brengt vele artistieke topstukken uit internationale collecties bijeen die nog niet eerder in Nederland zijn tentoongesteld. Het hoogtepunt vormt een selectie van 40 speciaal voor de tentoonstelling gerestaureerde pagina’s uit haar omvangrijke gebedenboek, dat grotendeels in de Staatsbibliotheek van Berlijn wordt bewaard en gezien zijn kwetsbaarheid zelden wordt uitgeleend.

Ontdek hier

Publicaties

Bij de tentoonstelling Ik, Maria van Gelre verschijnt een catalogus.Daarnaast zijn er twee aan de tentoonstelling verwante publicaties verschenen: Kunstschrift - Uit het leven van Maria van Gelre & Sporen in het landschap geschreven door Johan Oosterman. 

Meer informatie

Activiteitenoverzicht

Tijdens de tentoonstelling Ik, Maria van Gelre zijn er verschillende leuke activiteiten te beleven. Ga terug in de tijd en leer alles over het leven in de 15de eeuw, aan de hand van lezingen, workshops, korte concerten en meer. 

Bekijk hier

Wat is er te doen tijdens uw bezoek aan Ik, Maria van Gelre

Royalty audiotour

De audiotour wordt ingesproken door Kysia Hekster, royaltydeskundige en de NOS-verslaggever van het Koninklijk Huis. Zij voert u mee langs bijzondere objecten die het leven van de zelfbewuste hertogin Maria van Gelre illustreren. Daarnaast is bij een aantal objecten voor de geïnteresseerde verdiepende (kunst)historische informatie beschikbaar, ingesproken door de conservator. Prijs audiotour: € 2,50.

Der Vrouwen Camere

In de interactieve publieksruimte Der Vrouwen Camere komt u meer te weten over het persoonlijke leven van Maria. Ontdek haar voorliefde voor mooie jurken, ontmoet haar papegaaien, lees haar brieven en luister naar haar trouwste raadgever.

Sint-Nicolaaskapel

In het Park naast het museum ligt de Sint-Nicolaaskapel, het enige gave overblijfsel van de middeleeuwse Valkhofburcht. Maria bezicht de kapel als ze in Nijmegen verbleef en heeft er ongetwijfeld uit haar boek gebeden. Gedurende de hele tentoonstellingsperiode is de kapel open voor publiek, ingericht met soundscape en tekst.

Aankomende activiteiten Ik, Maria van Gelre

Partner:
Mede mogelijk gemaakt door:

Deze website plaatst cookies. Dit doen we om onze site gebruiksvriendelijker te maken, onder andere door analyse van het bezoekersgedrag. Maar u blijft anoniem.

Terug naar vorige Pas de cookie instellingen aan naar jouw voorkeur.